Når jeg blir stresset slutter jeg å spise

[Innhold om spiseforstyrrelser]

Når jeg blir stresset slutter jeg å spise. Jeg vet at det er mange forskjellige måter å reagere på stress. Noen spiser mer, noen spiser mindre.

Min reaksjon, derimot, er ikke slik at jeg “glemmer” å spise. Om jeg ikke kan kontrollere alle variablene i livet mitt skal jeg ihvertfall fokusere på det jeg kan kontrollere, hva jeg spiser, mer spesifikt, hvor mange kalorier jeg inntar.

I begynnelsen av semesteret flyttet jeg hjem igjen samtidig som studiene startet igjen, jobb og jeg var midt i en søknadsprosess om utveksling til våren. Jeg setter høye krav til meg selv, og ingenting under A er godt nok. Og da virket det naturlig for meg å gjøre som jeg gjør hver gang livet blir litt for mye for meg – slutte å spise.

Om man ikke får næring i kroppen og man bare fokuserer på vektnedgang og kalorier så blir man rett og slett koko. Jo mindre næring hjernen får jo sykere blir den. For hver dag som går blir man mer og mer opptatt av hva man spiser og hvordan man ser ut. Og værst av alt hva vekten sier.

Det er mye skam som kommer med et vanskelig forhold til mat og kropp. Det er derfor jeg vil skrive om det. Sist gang jeg hadde det slik var på videregående. Jeg gikk til lærere og fortalte dem hvordan jeg hadde det, men det var ikke mye hjelp å få – jeg tror ikke alle vet hvordan man skal takle slike situasjoner.

Nå i desember har jeg møte med en psykolog fra SIB. En del av meg har ikke lyst på hjelp, bare la meg være alene med mine egne syke tanker. Men den delen av meg som er glad i livet, i venner, familie og alt annet vil bli frisk i hodet.

Om noen av dere som leser dette sliter med det samme håper jeg du tar kontakt med noen som kan hjelpe: en venn, en kjæreste, familie, fastlege, lærer eller skolesøster. ROS i bergen kan også hjelpe deg. Det kan bli bedre, men man kan ikke sitte og vente på at noen skal gjøre deg frisk for deg.

Man må heller ikke være undervektig for å få hjelp, stopp det før du blir undervektig og ødelegger kroppen mer.

Published by

Elise Ols

22 • Bergen • student • veganer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s