Studie tips

Da var tiden her! Semesteret er i full gang og eksamen nærmer seg sakte men sikkert. Jeg fullførte første året mitt på universitetet i mai og jeg har lært utrolig mye om meg selv og faget. En av de mer verdifulle tingene jeg har lært er hva slags studiemetoder som passer meg best. Så hvorfor ikke dele disse tipsene?

_SAM1736

  • X sider pensum / X antall dager til eksamen: Det aller første jeg gjør når jeg får pensumlisten er å dele antall sider med antall dager til eksamen. I det ene faget dette semesteret har jeg 1098 sider å lese. Det er 69 dager til eksamen. 1098/69=16. Dermed må jeg lese 16 sider her dag i dette faget for å få lest hele pensum uten å stresse. Om det da er dager jeg ikke leser må jeg ta igjen de sidene en annen dag. Da slipper jeg å stresse to uker før eksamen.
  • Prioriter det kjedelige: Ofte ser jeg at det kjedelige er det jeg har minst kontroll på. Om et fag er gøy er det gjerne fordi det er lettere å forstå (gjelder ikke alltid). Derfor prioriterer jeg alltid det jeg syntes er kjedelig, slik at jeg faktisk kommer meg igjennom det.
  • Forelesning: Om forelesning er valgfri går jeg alltid på de første og vurderer om jeg skal fortsette. Noen forelesere er rett og slett ikke skapt for å forelese, men må gjøre jobben for å få forske på universitetet. Om foreleseren gjør meg mer forvirret eller ikke engasjerer meg velger jeg heller å bruke de to timene på noe mer produktivt. Dette fungerer for meg, og det varierer fra person til person.

_SAM1738

  • Seminaroppgaver: Jeg lærer best når jeg skal “lære” andre om emnet. Derfor utnytter jeg hver seminaroppgave så mye som mulig. Behandle hver oppgave som en eksamen, da er du mer forberedt til den faktiske eksamen.
  • Notater: Ta notater når du går igjennom pensum. Når jeg tar notater velger jeg alltid ut det viktigste, men jeg skriver også ned det som er litt vanskelig og forsøker å formulere lettere setninger – det er da du vet om du forstår teksten eller ikke. Jeg skriver som oftest for hånd og overfører dem over til et word dokument (da kan du bruke CTRL+F for å lett finne tilbake til noe).
  • Flytt deg: For å øke motivasjonen til å lese/notere flytter jeg på meg når jeg begynner å bli rastløs. I de siste ukene før eksamen kan du finne meg på studentsenteret, biblioteket, ved skrivebordet på rommet, i sengen, på gulvet og i stuen.
  • Begynn tidlig, ta pauser: Det er hardt å lese til eksamen når den nærmer seg. Det aller beste er å begynne tidlig slik at du slipper å ta skippertak (jeg var en skippertakselev, det fungerte det også). Men om du skulle sitte der to uker før eksamen med 100 sider hver dag så er det alltid lurt å ta pauser til å spise, drikke, gå seg en tur, og faktisk ta inn det du leser.

_SAM1743

  • quizlet.com: Quizlet er gull verdt! Her kan du lage dine egne forskjellige øvelser til emnet ditt!
  • Sammendrag: Skriv sammendrag! Akkurat fullført et kapittel? Sammendrag! Ferdig med et konsept? Sammendrag!
  • Kjenn deg selv: Ikke alle leser best om morgenen, ikke alle starter på pensum 15. August og ikke alle skriver sammendrag. Forsøk deg fram og finn det som passer deg best. Det som fungerer for deg fungerer kanskje ikke for medstudentene dine.

Viktigst av alt er å velge et fag som engasjerer deg. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med faget mitt, og det er kanskje derfor jeg får gode karakterer. Jeg skjønner jo at mange også vil velge noe som gir en sikker jobb, men jeg er sikker på at disse også kan finne noe de kan engasjere seg for.

Lykke til med semesteret!

Published by

Elise Ols

22 • Bergen, Norway • student

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s